Hoogste punt Hart van Almere Poort

Tijdens de viering van het hoogste punt van Hart van Almere Poort werd het stil toen Sonja Bossema van Humanitas DMH het verhaal deelde van Bram. Want natuurlijk zijn we trots dat de bouw heel voorspoedig gaat en natuurlijk zetten we de hardwerkende bouwvakkers daarvoor in het zonnetje, maar het verhaal van Bram raakt. Het verhaal achter de stenen maakt duidelijk waar het allemaal om gaat:

Bram voelt zich gelukkig en doet er toe
- MISSIE HUMANITAS DMH

Datum, 6 oktober 2023

Mijn naam is Sonja Bossema, manager bij Humanitas DMH en betrokken bij Almere…

Ik wil jullie vandaag meenemen in het verhaal van Bram, een jongen van nu 19 jaar oud, geboren in Almere in een gezin met nog 2 oudere broers.

Bram groeit op in de stad, gaat naar school, naar een voetbalvereniging en lijkt in alles goed mee te doen. Voor de buitenwereld lijkt hij op te groeien als een gezonde jongen.

Toch blijkt dat tijdens zijn kinderjaren Bram het niet altijd makkelijk heeft. Op school loopt het stroef en in de loop van de jaren blijft hij daar steeds vaker weg. Hij heeft steeds vaker ruzie thuis met zijn broers en ouders. Soms zit hij dagen op zijn kamer en dan ineens is hij weer hele periodes verdwenen en “met vrienden op pad”, zoals hij dat zelf aangeeft. Er zijn vermoedens van criminaliteit en verslaving. Er ontstaan steeds meer zorgen om hem en er wordt gezocht naar een manier hoe Bram weer te bereiken.

Vanuit school wordt er meegedacht. Hij wordt getest en er wordt onderzoek gedaan. Bram wil niet echt meewerken maar het lukt uiteindelijk om meer zicht te krijgen wat er allemaal bij Bram speelt.

Na alle testen blijkt hij ADHD, autisme en een licht verstandelijke beperking te hebben. Een uitkomst waar zijn ouders van schrikken maar waarvan ze aangeven dat het puzzelstukje op z’n plek valt. Bram heeft meer nodig dan begeleiding maar behandeling zou hem in de toekomst beter kunnen helpen.

Bram is nu 14 jaar en thuis gaat het ook steeds minder goed, Er wordt gezamenlijk besloten dat hij voor behandeling en begeleiding naar een jeugdorganisatie buiten Almere gaat en daar gaat wonen. Hij krijgt behandeling, gaat daar naar school en hij krijgt begeleiding waarin hij leert om de “wereld beter te gaan begrijpen”. Bram mist Almere, zijn vrienden en zijn familie en er is steeds het verlangen om terug te keren naar “zijn stad”.

Bram wordt 18 jaar, de leeftijd dat hij uit moet stromen uit de jeugdorganisatie. Wat nu? Zijn wens om naar Almere te gaan is er nog steeds, hij wil alleen niet terug naar zijn ouders. Daarnaast is de laatste jaren wel helder geworden dat zijn behandeling nog verder doorgezet moet worden. Het liefst zou hij zelfstandig gaan wonen, maar hij en zijn behandelaren snappen dat dit nog niet kan.

Bram gaat wonen bij het Homerunhuis Almere, de plek waar we nu staan. In een traject van 3 a 4 jaar kan hij gaan werken aan zijn toekomst en naar meer zelfstandigheid. Bram is er nog niet, en misschien heeft hij altijd begeleiding nodig. Maar als Almeerder weer terug kunnen naar je eigen stad en er mogen zijn, hoe ingewikkeld ook, doet hem goed.

De plek waar we nu staan wordt de plek van Bram…. Te bedenken dat dit nu op het hoogste punt is, maakt dat we dit feestje mogen vieren. Bouwen aan een prachtig pand, maar daarmee wordt er ook gebouwd aan de toekomst van Bram! Hoe mooi is dat….

Gefeliciteerd met het behalen van het hoogste punt. Bram en wij blijven het volgen tot het moment dat we ook echt naar binnen zullen stappen.

Project          Hart van Almere Poort

Locatie          Almere Poort

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws
Go to Top