FAQ items aan het laden...

Breda Valkenhove

Herontwikkeling in geest van Catechisten

 

Woonzorgcentrum Valkenhove in Breda wordt herontwikkeld. Pius X en Zenzo zijn overeengekomen dat het gebouw in verschillende fases ontwikkeld gaat worden. Het complex uit 1979 van circa 2400 meter wordt ingevuld met woningen voor verschillende doelgroepen waarbij welzijn centraal staat. De Catechisten blonken uit in onderwijs en welzijn. Die erfenis van maatschappelijke betrokkenheid is de basis voor de ontwikkeling. De ideerichting is om verschillende soorten woningen voor diverse doelgroepen plus extra voorzieningen te ontwikkelen met als doel het welzijn en geluk van mensen te vergroten. Te denken valt aan een welzijnsplein om eenzaamheid te verminderen.

Vereniging van Catechisten van monseigneur Frans Frencken

De Pius X Stichting, opgericht door de Vereniging van Catechisten van Monseigneur Frencken, probeerde van 1920 tot 2015 tegenwicht te bieden aan de teloorgang van het katholieke leven. Catechisten boden onder meer zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hadden. Op de moment wonen er nog vijftien mensen in het woonzorgcentrum tegenover het Valkenberg. De Pius X stichting bestaat uit een niet-leden bestuur van leken aangesteld door de bisschop van Breda.

Co-creatie

Het complex omvat een terrein van circa 2400 meter. Er staan verschillende gebouwen met het woonzorgcentrum en het kantoor in ‘’het moederhuis’’ van de vroegere Catechisten. Bewoners zijn op de hoogte gesteld van de plannen en er zijn informatiemiddagen georganiseerd. De plannen worden samen met de stichting, maatschappelijke organisaties en Bredanaars uitgewerkt.

Zenzo Maatschappelijk Vastgoed neemt de ontwikkeling voor haar rekening. Dit zal in verschillende fases gebeuren. Samen met architect Bedaux de Brouwer worden wensen en behoeftes in kaart gebracht die als basis dienen voor het plan. Het doel is het realiseren van een leefomgeving waar de catechisten trots op zijn.

Project

(Her)ontwikkeling woonvoorziening VlielandsewegRealiseren van een leefomgeving waar maatschappelijke betrokkenheid de basis is

Programma

Huidige status: 39 zelfstandige appartementen waar mensen met en zonder zorgvraag wonen, de oudste bewoner is 80+, de jongste is 21.

Nieuwe programma in ontwikkeling

Omvang

2400 m2

Samenwerkende partijen

Pius X, Bedaux de Brouwer architecten

Fase

plan voorbereiding

Gerelateerd nieuws

Een bericht naar de toekomst

11/04/2024|

Een tijdscapsule begraven gevuld met tekeningen, herinneringen, dromen en hoop voor de toekomst. Dat hebben de kinderen van basisschool ’t Want afgelopen vrijdag gedaan samen met de tijdreizigers Boogschutter van de Briel en Vrouwe Vitalia.

Go to Top