Een combinatie van wonen, opvang en onderwijs onder één dak.
HART VAN NOOTDORP
In opdracht van Gemeente Pijnacker- Nootdorp en corporatie Staedion herontwikkelt Zenzo Maatschappelijk Vastgoed in samenwerking met Lithos Bouw & Ontwikkeling een combinatiegebouw. Het nieuwe gebouw maakt onderdeel uit van de bredere ontwikkeling Hart van Nootdorp. ICSadviseurs is verantwoordelijk voor het projectmanagement. Resultaat: een combinatie van onderwijs, opvang en wonen in één gebouw.
In het Hart van Nootdorp ontwikkelt de gemeente een aantal locaties; waaronder de sporthal, het Kindcentrum Regenboog in combinatie met woningen en de infrastructuur, deels op vrijvallende locaties van de voormalige brandweerkazerne en de Klauterbeer. Er komt een nieuw kindcentrum, een multifunctionele sporthal en 63 huurwoningen voor jongeren en ouderen, die Staedion gaat verhuren. Schooldomein sprak met de directeur van het kindcentrum Patrick Kort-Spoelman, procesmanager Bram van der Kleij van ICSadviseurs en ontwikkelaar Michiel Wijnen van Zenzo. Bram zit als adviseur vanaf het stedenbouwkundig onderzoek aan tafel: “Het Hart van Nootdorp is groter dan alleen het combinatiegebouw waar we het nu over hebben. Er waren meer aanleidingen die rond de Julianastraat samen kwamen. Net als in veel gemeenten ligt er binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp ook een woningbouwopgave. Bovendien was de sporthal aan vervanging toe en het schoolgebouw was technisch en onderwijskundig aan zijn einde. Daarnaast stonden in het gebied twee gebouwen die hun functie verloren hadden, het gebouw van de BSO klauterbeer en de brandweerkazerne. Alleen maar een nieuw kindcentrum had niet het volume dat tot zijn recht zou komen in het nieuwe Hart van Nootdorp en zo ontstond de idee om een combinatie met woningen voor ouderen en jongeren te maken. Door te combineren kun je stedenbouwkundig een stevig gebaar maken in het centrum. De sporthal kreeg eerder al een eigen nieuwbouw.”
Maatschappelijk betrokken
Effectief leiderschap
“Stephen Covey benoemde zeven eigenschappen voor effectief leiderschap,” legt Patrick uit. “Wij hebben drie kernwaarden die daarvan zijn afgeleid: ontdekkend leren staat centraal in combinatie met zelfbewustzijn en een duurzame samenwerking. We zoeken in de buurt ook ondernemers op met als doel de ontwikkeling van talenten van onze kinderen te stimuleren. Dat kan een samenwerking met de dansschool zijn of ouders die iets bijzonders doen, zoals sieraden maken. Dit weekend hadden we het project de Verbeelding waarin kunstenaars hun werk exposeren. Dat kan ook weer prima bij ons, maar dat betekent wel dat ik even moet openen en aan het eind van de middag weer moet sluiten. Dat vind ik geen probleem omdat het maatschappelijk relevant is. Dat ondernemerschap zit in ons bloed en dat willen we ook weer in onze nieuwbouw uitstralen. In het nieuwe kindcentrum bieden we samen met kinderopvang SkippyPepijn een volledig programma aan onder één dak. We willen een functie in de wijk vervullen en daarom wilden we graag in het centrum blijven zitten. We zijn daarom blij dat het restaurant ook terugkomt in de nieuwbouw. Dat is een plek waar veel mensen graag komen.”
Eigen gezicht
Mensen doen het samen
“Wij zijn als ontwikkelaar vanaf het definitief ontwerp betrokken, maar hebben inhoudelijk geen echte rol, behalve dat dit project heel goed bij ons past,” legt Michiel uit. “Het wordt een combinatiegebouw waarin ouderen en jongeren samenkomen en er mooie dwarsverbanden kunnen ontstaan. Wij zien in verschillende projecten dat er altijd een maatschappelijke trekker moet zijn en het is goed om te zien dat Patrick deze rol al vervult en met succes. Zo’n project heeft een ziel nodig, en die wordt bepaald door de mensen die erin wonen, werken en elkaar ontmoeten. Als de school er energie in steekt, komen er vanzelf mensen om samen activiteiten te ontwikkelen of gewoon een kopje koffie te drinken. Maar dan moet je wel een actieve directie hebben en een bestuur dat erachter staat en het stimuleert.”
Patrick knikt: “Ons bestuur denkt actief mee en geeft mij de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen, ook omdat ze zien wat het voordeel voor de kinderen is. Die maatschappelijke betrokkenheid is ook strategisch belangrijk omdat ouders bewust voor onze school kiezen. We zitten in een krimpwijk met vier scholen, en wij groeien omdat we onderscheidend zijn. Onlangs organiseerde de gemeente een bijeenkomst met wethouders vanuit de zogenaamde Kopgroep. Wij mochten daar een verhaal vertellen over het belang van maatschappelijke betrokkenheid en verbinding in de wijk. Dan is het mooi te merken dat de gemeente ook enthousiast is.”
Unieke samenwerking
Bram tenslotte: “De gemeente was leidend bij de stedenbouwkundige visie. Het project zelf is vervolgens een bijzondere samenwerking tussen gemeente, corporatie Staedion en gebruikers. Je hebt twee opdrachtgevers en dat vraagt iets van de organisatie van een bouwproces. Vooraf moet je de eventuele risico’s goed in kaart brengen. Wie is eigenaar van welk deel en hoe trek je samen op met ieders eigen belangen? Dat heeft hier goed uitgepakt.”
Michiel knikt: “We hebben een contract met de gemeente voor het kindcentrum en met de corporatie voor de woningen. Eind 2025 leveren we het kindcentrum op en een paar maanden later de woningen. De straat wordt ook deels verlegd om de omgeving verkeersluw te krijgen, en de mooie bomen blijven staan. Dan is Nootdorp een nieuw bruisend en groen hart rijker.”
Lees hier meer over het ontwikkeling van Hart van Nootdorp
Nieuws
Een combinatie van wonen, opvang en onderwijs onder één dak.
In opdracht van Gemeente Pijnacker- Nootdorp en in samenwerking met Lithos Bouw & Ontwikkeling, herontwikkelen wij een combinatiegebouw.
Eerbetoon op de muur
Het is vanuit de Deken van Mierstraat niet te missen: de kolossale muurschildering, gemaakt door de internationaal vermaarde straatkunst-artiest Cazn.
Samen aan de toekomst van de leefomgeving werken
Het realiseren van een leefomgeving, waarin het goed wonen is en iedereen mee kan doen, is een grote opgave. Organisaties, overheden en bewoners zullen daarin samen moeten optrekken. Alleen dan lukt het om alle uitdagingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn met succes aan te pakken.