Kloosterkwartier, buurt van verbinding
KLOOSTERKWARTIER
Fleur en de andere buurtverbinders werken eraan om van het Kloosterkwartier een hechte, ondersteunende gemeenschap te maken.
Zo ging Fleur de Koning enkele weken geleden langs zowat alle voordeuren in de straat waar ze zelf sinds maart woont. Dat deed ze in haar functie als buurtverbinder. Met nog zeven anderen doet ze in die rol haar best om van het Kloosterkwartier een warme buurt te maken waarin mensen elkaar kennen en er voor elkaar zijn. De buurtverbinders worden begeleid door Maaike Teernstra van Butterfy Efect, de organisatie achter het werven en coachen van buurtverbinders.
Maaike was ooit zelf buurtverbinder in een zorgcentrum en is nu coach van andere verbinders. Fleur zocht, voor ze wist dat ze in een appartement van Area in het Kloosterkwartier zou gaan wonen, al eens contact met Butterfy Efect – niet wetende dat ze even later in één van de zeven buurten zou wonen waar de organisatie actief is. “Het heeft zo moeten zijn”, stellen ze vast.
De belangrijkste taak van een buurtverbinder is om oog te hebben voor de buren. Weten wie waar woont en welke behoeften en talenten die buren hebben. Zo kunnen ze mensen aan elkaar verbinden. Fleur: “We zijn geen animatieteam of zo. Het gaat allemaal laagdrempelig. We zijn nu met zijn achten en ieder van ons verbindt op zijn of haar eigen wijze. Ik ging dus de deuren langs, maar een ander gaat met een gereedschapskist op bezoek bij iemand die hulp nodig heeft bij een klusje.”
De aanpak werkt. Fleur raakte bij haar deur-tot-deur-actie in gesprek met een alleenstaande man die best meer contacten wil. En laat Fleur nou even daarvoor een echtpaar hebben gesproken dat liet weten best te voelen voor meer contacten met buurtbewoners. “Ik gaf meneer het huisnummer door van het echtpaar en hij stond er meteen aan de deur.” Overigens worden er wel activiteiten georganiseerd. Zo was er onlangs een buurtborrel en is geregeld dat een aantal Kloosterhofbewoners meedoen aan de avondvierdaagse.
“Het is niet toevallig dat de buurtverbinders juist hier voet aan de grond krijgen”, weet Fleur. “We verspreiden met onze inzet het gedachtegoed van de zusters Franciscanessen met betrekking tot saamhorigheid en onderlinge steun.” Maaike: “Het is zo mooi wat hier in het Kloosterkwartier gebeurt. Ik ben zo trots op de buurtverbinders!”
Meer weten over de buurtverbinders of een idee delen met die groep? Mail kloosterhofbuurtverbinders@gmail.com of ga naar kloosterkwartierveghel.nl
Nieuws
Een droom komt uit met de realisatie van ’t Homerushuis
Een fijne woonplek voor nu en later. Dat wilden Ton en Monique Bus voor hun zoon Sander en zijn vrienden. Met de realisatie van ’t Homerushuis werd die droom werkelijkheid.
Parels In Helende Landschappen (PIHL)
Het Kloosterkwartier Veghel is verheugd om deel te nemen aan het PIHL-project (Parels In Helende Landschappen), gesteund door INTERREG Vlaanderen-Nederland.
Lessen en successen gaan hand in hand bij woonvorm De Johannes in Veghel
Mensen worden steeds ouder, daardoor neemt de vraag naar zorg toe. Tegelijk is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel. De zorgorganisaties moeten hun beschikbare capaciteit daar inzetten waar die het hardst nodig is. Professionele zorg krijgen is dan ook steeds minder een vanzelfsprekendheid.